![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Tento web je provozován na systému CMS. |
S doktorem v kuchyniPodkováňský guláš s mšenským chlebem A máme tady září, děti musí do školy a velkou radost z toho nemají. Holt podzim se blíží a s tím nic neuděláme. Tropy jsou pryč, tak si alespoň dopřejeme něco hutnějšího do žaludku, i když ovoce a zelenina by měly být stále základem. Krouhané zelí postupně kvasí stejně jako domácí rychlokvašky. Zavařeno máme včetně rybízových a bezinkových šťáv. Hrušek a jablek je přehršel a z hroznového vína bude krásné víno i ten správný mělnický burčák. Snídaně: Pro děti do školy, ale i pro dospěláky, horkou čokoládu s loupákem. A na cestu do školy nebo do práce: jablečné tousty - obě strany toustového chleba potřeme jemně máslem, vložíme na tenko nakrájená jablka posypaná cukrem a skořicí a v toustovači rychle zapečeme. Oběd: Podkováňský guláš - na větší kostky nakrájenou vepřovou plec osmahneme na tuku s cibulí. Kolik masa, tolik i cibule. Osolíme, opepříme a pomalu dusíme na mírném ohni. Postupně přiléváme tmavé podkováňské pivo, až maso změkne. Přidáme nastrouhaný zázvor a rozemleté chilli papričky. Zahustíme strouhankou a na závěr přidáme dvě lžíce zakysané smetany. Podáváme s kulatým mšenským chlebem. Svačina: Pro děti nejlépe čerstvé ovoce, případně bílý jogurt s domácím meruňkovým nebo jahodovým džemem – vhodné i pro dospěláky. Nápoje: Rybízová nebo bezinková štáva po celý den bez omezení. A pokud již neřídíme – tak burčák v přiměřeném množství. Večeře: Legnerovy placky - brambory uvaříme ve slupce, po vychlazení oloupáme, nastrouháme s přidáním česneku, pepře a soli. Doplníme hrubou moukou, solamylem a vajíčkem. Připravíme placky, které na malém množství tuku rychle osmahneme z obou stran. Podáváme s plátkem uzeného a kysaným zelím. Před spaním: pořád ten burčák pokud ještě zbyl a pro děti šípkový čaj. Dobrou chuť přeje Ivan Heidler |