Oltář v kostele sv. MartinaBrusnéSedlecOlešno

Město MšenoŽivot ve městěInformace pro turistyFirmy, službyMšenské novinyDomůAnglickyNěmecky


 ?

 

 Anketa

© 2025 VIZUS | webmaster

Tento web je provozován na systému CMS.

S doktorem o dietách, vážně i úsměvně


Starší lidé své stravování často zanedbávají

Ač se to na první dojem nezdá, je stravování většiny seniorů špatné. Nejen že nepijí dostatek tekutin, tedy až na pivaře, ale jedí nepravidelně a často nekvalitně. Mají na sebe více času po odchodu do penze, ale nechce se jim vařit jen pro sebe, a tak se odbývají nebo dávají přednost odběru stravy ze školních jídelen bez možnosti výběru, natož zdravotních omezení nebo si nechávají dovézt oběd z nějakých kuchyní, kde sice nějaký výběr mají, ale ten vůbec nerespektuje nutriční, natož zdravotní požadavky.

Řada seniorů samozřejmě ví, že v případě cukrovky musí omezit cukry, při zvýšeném krevním tlaku příjem soli a při potížích se žlučníkem smažená jídla. Jenže když přijedou příbuzní, tak senioři napečou buchty a koláče, osmaží bramboráky s uzeninou a upečou i nějakou tu mastnou kachnu s houskovým knedlíkem a zelím. No a v rámci vrozené šetrnosti pak dojí zbytky, které pro ně nejsou vůbec prospěšné.

Zdálo by se, že v domovech seniorů je stravování správné, vyvážené či racionální, ale není tomu tak všude. S pravidelností stravy obvykle nejsou problémy, ale složení je zpravidla na hranici únosnosti a i s množstvím to není nejslavnější. Nejlevnější sýry, relativní nadbytek levného, hlavně bílého, pečiva k pocitu nasycení, podřadné salámy a klobásy, nedostatek čerstvých ryb, kvalitního masa, zeleniny a ovoce je realitou mnoha těchto zařízení. Pozoruhodné je i to, že většina zařízení nebere na vědomí, že klienti mají někdy větší, někdy menší požadavky na odpovídající stravu v souvislosti s jejich zdravotním stavem. Je jim sice nabízena tekutá nebo neslaná dieta, ale po obsahové stránce v tom nejchudším provedení. Celodenní nabídka čerstvé zeleniny a ovoce bez omezení je zpravidla v oblasti science-fiction, stejně jako neomezená nabídka čerstvých přírodních šťáv a kvalitních bylinkových nebo ovocných čajů.

Povinností veřejných stravování je uvádění přítomnosti alergenů. Ne všude se tomu tak děje, což z praktického hlediska není tak důležité, protože alergeny jsou všude a nic s tím neuděláme, jen tím strávníky trochu vystrašíme. Horší je, že se často neuvádějí spotřební koše denního stravování neboli složení stravy z hlediska podílů bílkovin, cukrů a tuků, množství vitaminu a minerálů a celková kalorická hodnota. Splnit všechny tyto hodnoty při omezeném rozpočtu není jednoduché, ale není neřešitelné. Stačí využít současné trendy v chování některých supermarketů, které zdarma nabízejí nevyužité potraviny, hlavně ovoce a zeleninu, které dříve zbytečně a předčasně likvidovaly. A nezapomínejme i na to, že ne všichni senioři jsou zdravotně statní a že potřebují speciální dietu ušitou na míru. Například pacienti s dnou si nemohou dovolit, pro zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, uzeniny, zrající sýry, majonézu, ale i čočku, čokoládu či špenát nebo červenou řepu a bílé maso. Naopak hovězí maso, jogurty, banány nebo jahody jsou pro ně vhodné. Při snížené činnosti jater je zapotřebí omezit alkohol na nulu a vyvarovat se všech tučných jídel. Někdy se s věkem začne objevovat i alergie na mléčný cukr i bílkovinu. Vhodná je v tomto případě bezlepková dieta s vyloučením mouky ze stravy až na rýžovou nebo kukuřičnou.

Pozornost je třeba věnovat i postupně věkem vznikající alergii na vaječný bílek nebo žloutek. Bohužel senioři si často nestěžují na nově vznikající problémy a přisuzují je svým chorobám. Je proto na příbuzných a pracovnících domů seniorů neustále sledovat jejich stav včetně hmotnosti, chuti k jídlu, zvracení nebo změn stolice, ale i nálady a chování.     

Ivan Heidler